17 szuper iOS 11 funkció, amiről nem beszélt tegnap az Apple

Hiába tartott közel két és fél óráig az idei WWDC, természetesen nem minden újdonságra jutott színpadidő. Ebben a cikkben most az iOS 11 azon apróságait szedjük össze, amikről nem esett szó a bemutatón, pedig fontosak vagy épp érdekesek lehetnek.
 

Gépelve is lehet kommunikálni a Siri-vel

 
Megvan az a kínos helyzet, hogy ugyan használnád a Siri képességeit, viszont állati kínos lenne a tömött buszon beszélgetni az iPhone-oddal? Mostantól szerencsére akár gépelve is kérdezhetünk az asszisztenstől, ezzel elkerülhetjük a kellemetlen szituációkat.
 

Beépített QR-kód olvasó

 
Bár legtöbbünk csak elég ritkán szorul rá, hogy QR-kódokat kelljen beolvasni, mégis néha előfordulhatnak ilyen helyzetek. Ilyenkor eddig vagy letöltöltöttünk egy vonatkozó alkalmazást az App Store-ból, vagy inkább hagytuk a francba az egészet. Az iOS 11 végre megoldotta ezt a problémát, a gyári kameraalkalmazás képes felismerni a QR-kódokat is.
 

Egykezes billentyűzet

 
Az iOS 8 óta adott a lehetőség harmadik féltől származó billentyűzetek használatára is. Sokan csak amiatt tértek el a gyári megoldástól, mert azzal igen kényelmetlen egy kézzel gépelni a Plus méretű készülékeken. Mostantól ha a kis földgömb ikonra nyomunk egy iOS 11-es billentyűzeten, akár jobbra, akár balra eltolhatjuk majd a virtuális klaviatúrát, megkönnyítve ezzel a nem kosárlabdázó tenyérmérettel rendelkező felhasználók életét.
 

Kisebb dizájnváltozás

 
Bár nem egetrengető módon, de kicsit a rendszerfelület is átalakult. Olyan apróságokra kell itt gondolni, mint hogy vastagabban lettek szedve a címsorok, a tárcsázó számai, a kontaktok és a FaceTime egyes elemei. A Lock Screen szövegei is megvastagodtak, a számokat körül ölelő köröknek pedig nincs többé fehér kontúrja, és úgy általában véve picit másként néz ki az egész. Ezen kívül pár rendszeralkalmazáson is alakítottak valamelyest.
 

Személyre szabható Control Center

 
A Control Center gyakorlatilag teljesen megújult. Mostantól egy külön, egész kijelzős lapként fog funkcionálni. A kapcsolóktól elkezdve a gombokig minden máshogy néz majd ki. Ennél viszont fontosabb, hogy a Beállításokban az egészet saját ízlésünkre formázhatjuk, megadhatjuk milyen alkalmazások és gombokat szeretnénk itt látni.
 
Igen, az adatforgalom kapcsoló is ide tartozik!
 
Meg persze rengeteg más opció, az akkumulátorkímélő módtól elkezdve, az Apple TV kapcsolókig minden. Nagyon sokan vártuk már ezt.
 

Nem használt alkalmazások automatikus törlése

 
A Beállításokban beállíthatunk egy karbantartó üzemmódot, ami automatikusan letörli azokat az appokat, amiket már egy jó ideje nem használtunk. Természetesen az ezekhez tartozó alkalmazásadatok megőrzésre kerülnek, így könnyedén visszaállíthatunk majd mindent.
 

Tárhelyoptimalizálás

 
Ha már a tárhelynél tartunk: a Beállításokban eddig „Storage and iCloud Usage” néven emlegetett menüpont a jövőben egyszerűen csak iPhone Storage lesz. Itt a szokásos színes sávon láthatjuk, mi zabálja fel a tárhelyünket, de emellett kapunk pár optimalizálási lehetőséget is, például a régi iMessage beszélgetések, vagy a nagy csatlományok törlése és hasonlók. Itt állíthatjuk majd azt is, hogy a beszélgetések szinkronizálódjanak a készülékeink között.
 

Vége a 32-bites alkalmazásoknak

 
Nem annyira funkció, de fontos megemlíteni. Ahogy korábban már megírtuk, az iOS 11 véglegesen szakít a 32-bites alkalmazásokkal; ha ilyen van a telefonunkon, azt már nem is lesz hajlandó elindítani a rendszer.
 

Átszabott beállítások

 
Valamennyire átstrukturálták a Beállítások menüpontjait is. Külön fület kapott a Siri és a keresési beállítások: itt állíthatjuk be például, hogy milyen alkalmazásokhoz férjen hozzá az asszisztens. Szintén új, különálló menüpont lesz az Accounts & Passwords, ahol értelemszerűen az iCloud és Mail accountokat és a Keychainben tárolt jelszavakat menedzselhetjük. Éppen ezért ezt a fület jelszóvédelemmel is ellátták. Ezen kívül a Safari is új beállítási lehetőségekkel bővült, többek között itt kapcsolhatjuk be az újdonságnak számító Try to Prevent Cross-Site Tracking opciót, ami megpróbálja elkerülni, hogy a weboldalak kövessék az aktivitásunkat.
 

Pánik mód

 
Szintén a Beállításokban kapott helyet a Emergency SOS lehetőség, aminek ha bekapcsoljuk az Auto Call lehetőségét, ha ötször gyors egymásutánban rányomunk a bekapcsológombra, akkor az iPhone automatikusan tárcsázza a 911-et (gondolom ez Magyarországon a 112 lesz).
 

Drag and drop iPhone-on is

 
Ez az újítás elsősorban az iPad-eken lesz nagy szám, de korlátozott képességekkel, bizonyos alkalmazásokban az iPhone-okon is elérhető lesz. Viszont nem rendszerszinten, csak az egyes alkalmazásokon belül, így kérdéses, mennyire lesz hasznos, de inkább legyen, mint ne.
 

AirPod beállítások

 
Az AirPod tulajok nagy örömére az iOS 11-ben külön adhatunk meg funkciókat a füllhallgató jobb és bal darabjának duplaérintésére. Például, ha a bal oldalin koppintunk kettőt, akkor előjön a Siri, ha a jobb oldalin, akkor meg megállíthatjuk/elindíthatjuk a lejátszást. Ja, és számléptetést is beállíthatunk, nem kell feltétlen a Sirivel diskurálni. Magic.
 

Screen Recording

 
Biztosan kevesen fogják majd használni, akik viszont igen, azoknak nagy könnyebbség, hogy a Control Centerből elindíthatunk egy képernyőfelvételt az iPhone-okon is, így minden rögzíthet majd a kamera. Ha ez jól fog működni, mi biztosan nagy hasznát fogjuk majd venni egy-egy cikk illusztrálásakor.
 

Automatikus beállítások

 
El sem hiszem, hogy ilyen lehetséges, pedig elvileg mégis. Ha épp egy új iOS-es készüléket állítasz be, akkor a kezdeti beüzemelő tutorial közben nem csak backupból állíthatjuk vissza a telefont, hanem varázslatos módon leszívhatjuk egy másik készülék beállításait. Komolyan, csak közel kell tartani egy másik iPhone-hoz, és már tölti is át a jelszavakat, beállításokat és társait. Na ez menő, bár elég kevés rá az esély, hogy valaki két iPhone-nal járkál.
 

Szegény ember Dark Mode-ja

 
Azoknak, akik már régóta várják a Dark Mode érkezését iOS-re (köztük én is), ismét csalódniuk kellett, a funkció csak nem akar megérkezni. Addig is a kisegítő lehetőségek egy új funkciója, a Smart Invert, ami egy egész jó alternatíva lehet. Ez ugyanis invertálja a készülék színeit, tehát például a fehérből feketét csinál, ugyanakkor békén hagyja a médiatartalmakat, például képeket, videókat. Persze nem tökéletes a megoldás, nem minden UI elem néz ki szépen így inverzben, de ugye ha nincs ló, jó a szamár is.
 
Természetesen, ahogy a fejlesztők egyre jobban beleássák magukat az első béta kiadásokba, úgy tudhatunk meg majd egyre több részletet az iOS 11 funkcióiról is. Ha kiderül valami izgalmas, amiről nem esett még szó, azt mindenképpen megírjuk majd.
 

 

És kis emlékeztető: az új iOS a következő készülékekkel lesz kompatibilis: iPhone 5s, SE, 6 Plus, 6, 6s Plus, 6s, 7 Plus, és 7, valamint az új ötödik generációs iPad, iPad Air, iPad Air 2, minden iPad Pro, és iPad mini 2 vagy újabb kiadás. Tehát lényegében minden olyan készülékkel, amiben A7-es vagy újabb processzor dolgozik.