Megjelent a Clips, az Apple új videós alkalmazása

Kicsit több mint két hete az Apple online boltja hosszú órákra leállt. A piros (PRODUCT)RED™ Special Edition iPhone 7, új iPad, új Apple Watch szíjak mellett egy új videós alkalmazást is bemutatott a kaliforniai cég.

 
A Clips akkor még nem volt elérhető a nagyközönség számára, hiszen egyik feltétele az iOS 10.3 volt. Ez a korlát azóta már megszűnt, hiszen már a 10.3.1 is elérhető és a mai nappal a Clips is megjelent az App Store-ban.
 
 
Az Apple is észrevette, hogy manapság már a közösségi médiában nem divatos mindenféle filterezés, feliratozás és egyebek nélkül feltölteni videókat. Túl snassz az ilyen. Hosszú ideje tervben volt már, hogy előállnak egy saját közösségi média szolgáltatással, amiben mindenféle extrával tudjuk tuningolni a videóinkat, ahogyan azt mondjuk a Snapchat, vagy az egyéb klónokban már régóta lehet. Az egész koncepcióból úgy ahogy van, kidobták az egész közösségi részt és megtartották a videó effektező, szerkesztő részt, és ez lett a Clips.
 
Az Apple új alkalmazása több jópofa funkcióval is rendelkezik. Természetesen a filterezés nem hiányozhat egy ilyen alkalmazásból. Itt megkapjuk az iOS gyári kamera alkalmazásából már jól ismert effekteket, de ezek elég unalmasak, viszont szerencsére néhány újat is érkezett, amivel festmény- vagy épp képregény-szerűvé tehetjük a mozgóképeinket. A matricák se hiányozhatnak a Clips repertoárjából, de ezek pozitív módon egészen új fajták és nem egy másik szolgáltatásból koppintott verziók. Persze innen se hiányozhat a dátum, helyszín és időjárás matrica, de ezeken túl számos egyéb jópofa alkotás is elhelyezhető a videókon. A matricák jó része nyelvspecifikus és mivel Sirit leszámítva a magyar nyelv elég jól működik az Apple-nél, ezért a matricák is magyarul jelennek meg, ami szerintem óriási pozitívum.
 
Az alkalmazás számomra egyértelműen legjobb funkciója a videók automatikus feliratozása, ami magyar nyelven is elérhető! Ez az opció csak a Clips-ben felvett videóknál alkalmazható, a korábban rögzítettek hanganyagát nem képes (még?) betűkké átalakítani. Mostanság divatos feliratozni a rövidke videókat és ezzel az újdonsággal ez gyerekjáték lesz, de nemcsak emiatt hasznos, hanem a siketek számára is élvezhetővé tudjuk ezáltal tenni a videóinkat. Jó látni, hogy az Apple még egy ilyen alkalmazásnál is figyel a fogyatékkal élőkre. Az egyes jelenetek közé átvezető képkockákat is betehetünk, szintén akár magyar feliratokkal is, de ezek kedvünkre át is írhatóak. A kész anyag alá zenét is betehetünk, ám ez csak az alkalmazás saját zenéi lehetnek vagy pedig ami a Zene alkalmazásban megtalálható, akár megvásárolt, akár gépről feltett, akár Apple Music-ban elérhető zeneszámokat, de ahogy azt már megszokhattuk, külső zeneszolgáltatás, például Spotify tartalmait már nem használhatjuk.
 
A képernyő alján az iOS-es iMovie-ból már jól ismert módhoz hasonlóan lehet megvágni az anyagot, de sajnos csak négyzetes, azaz 1:1-es képarányú videókat tudunk készíteni vele. Az alkalmazáson belüli felvételhez folyamatosan nyomva kell tartanunk a gombot, és noha a Clips-ben érdekes módon négyzetesnek látszik a videó, a Fotók appban valójában rendes, 16:9-es formátumban menti el őket. Sajnos ez a Clips-ben készült végeredményt továbbra is 1:1-esben tartja, de jó látni, hogy ha itt veszünk fel valamit, akkor azt majd máshol is tudjuk akár használni, mert normális lesz a képaránya.
 
Az Apple nemrég arcfelismerő szoftvert fejlesztő céget is felvásárolt, ezért nem meglepő, hogy a Clips felismeri, hogy kik szerepelnek a videón és fel is ajánlja, hogy nekik egyből elküldhessük a kész alkotást iMessage-en keresztül. Természetesen az iOS megosztó paneljén keresztül más szolgáltatásokon keresztül is megoszthatjuk a kész videót, de aki csak elmenteni szeretné, az azt is megteheti.
 
Szerintem egy egészen használható kis alkalmazást dobott össze az Apple, ami noha szerintem még nem tökéletes, de sok olyan funkció van benne, ami máshol nincs jelen vagy épp már annyira elcsépeltté vált, hogy jól jön végre egy kis újítás. A Clips az iPhone 5s-sel és újabb iPhone készülékekkel, az iPad Pro-val, az ötödik generációs iPaddel, az iPad Airrel és újabb iPad Air modellekkel, az iPad mini 2 és újabb iPad mini készülékekkel, valamint a hatodik generációs iPod touch-csal kompatibilis, és használatához az iOS 10.3-as vagy újabb verziója szükséges.