Utálod az iTunes-t? Itt van helyette az iMazing!

Az iTunes nem éppen a legnépszerűbb szoftver az egyszeri iPhone, iPad tulajdonosok körében, főleg Windows alatt. Rengetegszer nem ismeri fel a készüléket, újra kell telepíteni és így tovább… Erre ad megoldást az iMazing, mely képes helyettesíteni az iTunes-t.

 
Könnyedén tudunk vele kommunikálni az iPhone-nal, lementeni a névjegyeinket, üzeneteinket, alkalmazás beállításainkat, de akár az egész készüléket. Egy kattintással újra telepíthetjük az iOS-t (értelemszerűen azt a verziót, amit az Apple még engedélyez), és a fotóinkhoz is hozzáférünk kényelmesen, akár több képet, videót is törölhetünk a készülékről. Egyszóval tényleg egyfajta iTunes alternatíva lehet számunkra az iMazing.
 
Az app macOS-re és Windows-ra is egyaránt elérhető, így nem kell senkinek sem nélkülöznie. Indítás után egy rendkívül egyszerű felülettel találkozunk. Bal oldalt és jobb oldalt a készüléket láthatjuk, középen pedig a menüpontokat, illetve a további funkciókat.
 
Az iMazing fő funkció a teljes készülék mentése, illetve a telefonon lévő adatok szerkesztése, másolása. Ez mindenre kiterjed, a fotóktól kezdve a névjegyeken át egészen az egyes alkalmazások beállításaira.
 
Mentés készítése iTunes nélkül
Sokan nem szeretik használni az iTunes mellett az iCloudot sem. Ilyenkor a készülékről semmilyen mentés nem készül, és ha ellopják vagy esetleg vízbe ejtjük és tönkremegy, akkor az adatainknak is lőttek. Sokszor az is probléma, hogy az emberek egyáltalán nem dugják rá a készüléket a számítógépre, így esélyt se adva egy második mentésnek az iTunes által.
 
Tehát kezdjük is egy mentéssel, amit akár NAS-ra, vagy külső HDD-re is megtehetünk, tehát nem kell a laptop belső tárhelyét használni, biztonságosabb helyre is készíthetünk mentést időszakosan!
 
Látható, hogy a mentés helyét egyénileg kiválaszthatjuk, én például az itthoni Synology NAS-ra mentek, így nem kell attól tartanom, hogy ez elveszik, biztonságosan tudom tárolni.
 
A mentés vezeték nélkül is megtörténhet, tehát nem kell kábelre dugni a készüléket, kényelmesen használható közben. Ha végeztünk, akkor tovább is léphetünk a főbb funkciókra.
 
Költözés egyik iPhone-ról a másikra
 
Új készülék esetén sem kell az iTunes, hogy egyik készülékről a másikra költözzünk, erre az iMazing is használható. Sőt, az alkalmazás arra is képes, hogy csak egyes, általunk kiválasztott adatokat másoljon át az új iPhone-ra, vagy iPadre, ezzel helyet és időt spórolva.
 
Ha vannak fontos adataink egyes, az iPhone-on használt alkalmazásban, akkor az iMazing azt is képes menteni, majd visszatölteni. Ilyenek lehetnek például a játék mentések.
 
Külön-külön hozzáférünk a fotókhoz, a zenékhez, üzenetekhez, jegyzetekhez és persze a névjegyeinkhez is. Ezeket bármikor lementhetjük, vissza tölthetjük a készülékünkre egyetlen kattintással. A névjegyeket felhőszolgáltatásokkal is szinkronizálhatjuk, illetve mindig lementhetjük és biztonságosan tárolhatjuk őket.
 
Ugyanez igaz az üzenetekre is. Olvashatjuk őket számítógépen, lementhetjük, kinyomtathatjuk, törölhetjük őket. A program képes beolvasni az elküldött és fogadott képeket, videókat is, így ezeket is exportálhatjuk, ellenben az iTunes-szal.
 
Fotóinkat is archiválhatjuk, kiválaszthatjuk azokat a fotókat, videókat, amiket külön le akarunk menteni. Végül pedig ezeket egy kattintással törölhetjük.
 
Az iMazing különböző rendszer adatok kiolvasására is alkalmas. Megtudhatjuk például az akkumulátorunk állapotát, sőt akár logokat és diagnosztikai adatokat is nézhetünk, ha olyan problémába futunk, amihez ezek szükségesek.
 
Az iMazing képes újra indítani, leállítani a készüléket, vagy akár törölni is minden adatunkat, majd pedig újra telepíteni az iOS-t. Összességében tehát tényleg egy teljes értékű iTunes alternatíva, ami persze jóval túlmutat az Apple szoftverén. Az alkalmazást leginkább azoknak ajánlom, akik nem boldogulnak az iTunes-szal, illetve biztonságban akarják tudni a készülékük adatait.