Vezeték nélküli töltéssel ellátott prototípus-szobát épített a Disney Research

Vezeték nélküli töltéssel ellátott prototípus-szobát épített a Disney Research

 
Egyes pletykák szerint az Apple komolyan dolgozik azon, hogy az iPhone 8-ban egy új, vezeték nélküli töltést lehetővé tévő technológia is debütáljon. Ahogy azonban azt Phil Schiller is elmondta már, ennek megvalósítása nem olyan egyszerű, pláne ha nem olyan indukciós modellben gondolkoznak, mint amivel az Apple Watch is tölthető.
 
A Disney Research (a Walt Disney technológiai kutatásaival foglalkozó leányvállalata) ennek hatására gondolt egyet, és épített egy prototípus-szobát, ami képes vezeték nélküli töltésre a szoba teljes terjedelmén belül, mindenféle kábelek és csatlakozók használata nélkül.
A szoba minden fala – beleértve a mennyezetet is – alumíniumpanelekből épült, a közepén pedig egy rézcső került elhelyezésre, mely természetesen nem rúdtáncoktatási célokat szolgál. A rézcső közepe üreges, belül pedig a kutatók 15 db kondenzátort helyeztek el, melyek gyakorlatilag szórják az elektromágneses hullámokat a szobában.
A szobát kívülről egy jelgenerátor táplálja, ami 1.32 MHz-es jelet továbbít a kondenzátorok felé a rézcsövön keresztül, amit pedig a kutatók csak úgy neveznek, hogy “kvázisztatikus üregrezonancia”. A kutatók álláspontja szerint ez a megoldás egy egész szobát is el tud látni energiával, de annak sincs akadálya, hogy egy apró töltőállomásba sűrítsék az egészet, vagy felskálázzák egy nagyobb épülethez.
Prototípus lévén azonban hibái is vannak a konstrukciónak: nem mindegy ugyanis, hogy mennyi energiát pumpálnak be a szobába. Az emberi test fizikai adottságaiból adódóan 1900 wattnyi energiát képes elnyelni, ennél nagyobb mennyiség már ártalmas az egészségünkre. Annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a kritikus határt, 46 cm-nél közelebb nem szabad a rúd közelében tartózkodni, ám a Disney szerint ettől függetlenül mindenki számára biztonságos a szobában tartózkodás.
 
Ahhoz, hogy a töltéseket fogadni is tudják az eszközök, a Disney tervezett egy speciális kiegészítőt, amit az iPhone-ok esetében Lightning-csatlakozón keresztül lehet rögzíteni a készülékhez. A párhuzamos töltés szemléltetése érdekében a kutatók bevontak még egy távirányítós autót, ventillátort, lámpát és 6 másik eszközt is a kísérletbe.
 
Habár a mostani koncepcióról nehéz elképzelni, hogy ez valaha egy szabadalmaztatott módszer lesz a vezeték nélküli töltésre, azonban érdemes eljátszani a gondolattal, hogyan is festhet majd a jövő nappalija egy ilyen, szoba méretű, kábeleket nélkülöző megoldással.